سه شنبه / ۱۹ فروردین / ۱۴۰۴ Tuesday / 8 April / 2025
×

🔹عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول و متخصص مکانیزاسیون و ماشین‌های کشاورزی در خصوص طراحی و بومی‌سازی دستگاه خطی‌کار بی خاک ورز جهت کاشت مستقیم محصولات زراعی مختلف در کشت های آبی گفت: کاشت بدون خاک ورزی یا کاشت مستقیم محصولات زراعی به دلیل مزایای فراوان آن به‌عنوان یکی از راهکارهای مؤثر […]

طراحی و بومی‌سازی دستگاه خطی‌کار بی خاک ورز

🔹عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول و متخصص مکانیزاسیون و ماشین‌های کشاورزی در خصوص طراحی و بومی‌سازی دستگاه خطی‌کار بی خاک ورز جهت کاشت مستقیم محصولات زراعی مختلف در کشت های آبی گفت: کاشت بدون خاک ورزی یا کاشت مستقیم محصولات زراعی به دلیل مزایای فراوان آن به‌عنوان یکی از راهکارهای مؤثر در رسیدن به کشاورزی پایدار در جهان و ایران شناخته می‌شود.

🔹سید رضا اشرفی‌زاده امروز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار روناش، لازمه این روش کاشت را، وجود کارنده‌هایی دانست که بتوانند در حجم زیاد بقایای محصول قبل، بذر و کود را در دل خاک قرار دهند و اظهار کرد: در ایران به دلیل نوپا بودن کاشت مستقیم، غالب دستگاه‌های مورد استفاده وارداتی و حتی برخی تولیدات داخلی مناسب مناطق دیم و فقط بستر مسطح خاک می‌باشند.

🔹وی ادامه داد: دستگاه حاضر در اراضی دارای جوی و پشته ۷۵ سانتی‌متر، با یک عبور روی چهار پشته هر کدام سه خط کاشت با فاصله ۱۴ سانتی‌متر را کشت می‌کند. کاهش عملیات تهیه زمین و کاشت به یک مرحله، کاهش مصرف سوخت و هزینه‌های تولید، تسریع در جوانه‌زنی و سبز شدن گیاه، کاهش مصرف و افزایش راندمان مصرف آب، کاهش رواناب و فرسایش خاک، سرعت بالا و کاشت همزمان کود و بذر از جمله مزایای دستگاه حاضر می‌باشند.

🔹اشرفی‌زاده افزود: دستگاه معرفی شده برای کاشت مستقیم محصولاتی مانند گندم، جو، ذرت، ماش، لوبیا، سویا، کنجد، شبدر، یونجه، کلزا، برنج و محصولات مشابه مناسب است.

🔹این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول خاطرنشان کرد: این دستاورد در قالب قراردادی بین مرکز تحقیقات صفی‌آباد به‌عنوان طراح و صاحب ایده و یک شرکت سازنده ادوات بومی به صورت ۷۰% (مرکز) و ۳۰% (سازنده) در قالب مشارکت شکل گرفت. هم اکنون سازنده در قالب یک خوشه فناور در مرکز رشد صفی‌آباد قرار است دستگاه مورد نظر را طی سه سال به تولید انبوه برساند.

🔹سید رضا اشرفی‌زاده مزایای این دستگاه را اینگونه برشمرد: کاهش مراحل تردد تراکتور برای تهیه زمین و کاشت محصول از ۹ مرحله در کاشت مرسوم به یک مرحله در کاشت مستقیم، کاهش سوخت مصرفی تراکتور برای تهیه زمین و کاشت یک هکتار گندم به ۲۰ درصد معادل آن در روش مرسوم، کاهش زمان تهیه زمین و کاشت یک هکتار گندم به ۱۰ در صد و هزینه مورد نیاز به یک سوم معادل آن در روش مرسوم، افزایش ظرفیت نگهداری آب، کاهش دما و تبخیر سطحی و افزایش ماده آلی خاک طی زمان با حفظ بقایا، امکان کاشت در طیف وسیعی از رطوبت و بافت خاک که در بارندگی‌های زودرس پاییزه بسیار کارساز است، و همچنین امکان کشیده شدن با تراکتورهای میان قدرتی مانند مسی فرگوسن ۳۹۹ در مقایسه با مشابه های خارجی آن که نیاز به تراکتورهای پرقدرت دارند.

🔹اشرفی‌زاده گفت: ساخت صفر تا صد این دستگاه در داخل و منطقه بوده که علاوه بر تسهیل دسترسی به آن، سرویس و نگهداری آسان آن را میسر می‌سازد.

🔹اشرفی‌زاده تصریح کرد: با توجه به آرایش خطوط کاشت، برش بقایای خشبی و ساخت ۱۰۰% بومی، این دستگاه در نوع خود کم‌نظیر و یا بی‌نظیر است. /روناش

About The Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *